Kvasenie:
Zo súpravy môžete vyrobiť ľubovolne silné pivo podľa množstva pitnej vody, najlepšie prevarenej.
- Uvarenú mladinu v kvasnej nádobe doplníte podľa požadovanej stupňovitosti vyrábaného piva najlepšie prevarenou pitnou vodou na celkový vyznačený objem:
Požadované pivo Celkový objem mladiny a pridanej vody 10° min. 2.8% alkoholu 16.0 litra 11° min. 3.0 % alkoholu 14.0 litra 12° min. 4.2 % alkoholu 12.0 litra
- Pod viečkom obalu výrobku nájdete sáčok s pivovarskými kvasnicami. Obsah sáčku dobre rozmiešajte v 0.2 l vlažnej vody. Teplota vody by mala byť asi 37o C, tj. asi ako Vaša telesná teplota. Teplota pod 35oC, alebo nad 40o C má nepriaznivý vplyv na vývoj kvasiniek.
- Asi po 60 min. prilejte takto rozmiešané kvasnice do mladiny v kvasnej nádobe. Teplota mladiny v kvasnej nádobe nesmie byť vyššia ako 25o C. Kvasnice v mladine veľmi dobre rozmiešajte.
- Kvasnú nádobu prikryte napr. čistou utierkou, alebo inou látkou neprepúšťajúcou plyn.
- Behom jedného dňa začne silné kvasenie, pri ktorom sa vytvára hustá pena. Po prvom dni kvasenia penu odoberte čistou vareškou a obsah nádoby silno rozmiešajte. V ďalších dňoch už penu nezbierajte ani obsah nemiešajte.
- Asi po 4 až 6 dňoch kvasenia (táto doba je ovplyvnená vnútornou teplotou, ktorá by mala byť stála a nie vyššia ako 20o C, ale v rozmedzí 12o až 15o C) sa už nová pena nevytvára, mladé pivo nechutí sladko a začína sa vyčerovať. Dodržanie uvedených teplôt má veľký vplyv na kvalitu vyrábaného piva.
Zretie:
- Po ukončení hlavného kvasenia zoberte penu čistou vareškou.
- Mladé pivo preplníte z kvasnej nádoby do dokvašovacích fliaš, najlepšie hadičkou, alebo čistou naberačkou tak, aby sa do fliaš nedostala vrstva usadených kvasníc. Vhodné sú silnostenné fľaše s patentným uzáverom, alebo plastové fľaše PET od nealkoholických nápojov so šróbovacím uzáverom. Dbajte na čistotu a sterilitu použitých fliaš a tiež na tesnosť uzáverov.
- Nad hladinou vo fľaši ponechajte minimálne 5 cm voľného priestoru, pretože pri zretí sa vytvára kysličník uhličitý. Do každej fľaše pridajte kávovú lyžičku kryštálového cukru na každých 0,75 l obsahu fľaše. Fľaše dobre uzavrite a pretrepaním cukor rozpustite.
- Dokvasovanie vo fľašiach , má prebiehať pri max. teplote 20o C, nižšia teplota 10o až 15o C je výhodnejšia.
- Asi po 10 - 14 dňoch sa pivo vyčerí (silnejšie pivo potrebuje dlhšiu dobu), kvasinky sa usadia na dne a vo fľašiach vznikne tlak kysličníka uhličitého . Preto musíte použiť fľaše s tesnejšími šróbovacími uzávermi, aby sa pivo mohlo dobre nasýtiť kysličníkom uhličitým.
- Pred konzumáciou ochlaďte fľašu v chladničke a pred nalievaním opatrným pootočením šróbového uzáveru znížte tlak vo fľaši, aby kysličník uhličitý nezdvihol usadené kvasinky.
- Vyrobené pivo pri uchovávaní v chladničke môžete spotrebovať postupne do 10 dní od dozretia.
Záver:
Po skončení výroby umyte dôkladne všetky pomôcky na ďalšie použitie. Pri dodržaní tohoto návodu, hlavne čistoty použitých pomôcok a doporučených teplôt, získate výborné trnavské kvasnicové pivo. Oceníte možnosť pochváliť sa kvalitným pivom vlastnej výroby.