Náš výrobok je z kvalitného pravého sladu, ktorý sa viaže na starú tradíciu slovenských domácností s varením piva doma. Umožňuje Vám veľmi jednoduchým spôsobom vyrobiť podľa požadovanej stupňovitosti 12-16 litrov dobrého trnavského piva.
Súprava značne zjednodušuje celý výrobný postup. Pre úspech je nutné zachovať základné pravidlo o čistote a sterilite používaných pomôcok.
Pomôcky na výrobu:
- väčší hrniec na varenie, minimálne 10 l (pri použití menšieho hrnca môžeme mladinu variť aj na dvakrát)
- nádoba na kvasenie o obsahu 12 - 16 l (najlepší je sklenený valec, prípadne hrniec alebo plastová nádoba)
- vareška na miešanie (najlepšie nová, ktorá nesmie byť používaná k iným účelom v kuchyni)
- fľaše s dobre tesniacim šróbovacím uzáverom (najlepšie sklenené, poprípade plastové fľaše PET od nealkoholických nápojov)
Príprava mladiny:
- Obsah výrobku - rozmiešajte vareškou v čistom hrnci s 10 litrami pitnej vody.
- Na veľmi miernom ohni varíte 90 minút za občasného miešania. Pozor na možnosť penenia.
- Tzv. mladinu nechajte vychladnúť pod pokrievkou najlepšie do druhého dňa, aby sa dokonale usadil kal.
- Zatiaľ si pripravte dokonale čistú kvasnú nádobu a fixkou, ryhou alebo iným spôsobom si na nej označte objem 12, 14 a 16 litrov, ktorý určíte postupným pridávaním odmeraného množstva vody.
- Uvarenú mladinu opatrne zlejte do kvasnej nádoby tak, aby kal zostal na dne hrnca. Najlepšie je použiť gumovú hadičku. Usadený kal sa nesmie dostať do kvasnej nádoby.
- Keď nemáte aspoň 10 litrový hrniec, môžete mladinu variť aj v menších hrncoch. Do jednotlivých hrncov však musíte pridať príslušnú pomernú časť celého obsahu výrobku - prášku.